BMW iX3 Final Edition baharu kini di M’sia – M Performance standard, suspensi Adaptive M; RM300k

BMW Malaysia telah pun melancarkan BMW iX3 Final Edition baharu yang kini ditampilkan dengan kemasan tambahan M Performance yang melengkapkan pakej M Sport, sekaligus meningkatkan lagi penampilan atletik Kenderaan Aktiviti Sukan (SAV) elektrik penuh premium tersebut.

Ia ditawarkan dengan harga atas jalan tanpa insurans bermula RM299,800. Ia diberikan waranti standard dua-tahun, perbatuan tanpa had, atau pun jika pembeli memilih pakej Servis & Pembaikan Inklusif BMW yang merangkumi waranti lima-tahun dan pakej selenggara, kos tambahan sebanyak RM19,800 akan dikenakan.

SAV ini dibina berdasarkan versi ‘Impressive’ dan kini menampilkan kemasan baharu M Performance sebagai standard. Diperbuat daripada gentian karbon, penutup cermin karbon M Performance menekankan generasi berteknologi tinggi SAV ini dan menambahkan sentuhan atletik pada reka bentuk dinamiknya. Kemasan ambang pintu gentian karbon M Performance juga kini dilengkapi dengan sisipan karbon dan meningkatkan penampilan gaya sporty di samping logo berwarna M Performance yang menyerlah.

Manakala reka bentuk spoiler belakang M Performance yang hitam berkilat memberikan penampilan agresif pada SAV ini yang pastinya menarik perhatian ramai. Selain itu, ia juga diberikan suspensi Adaptive M yang baharu dengan ciri naik taraf seumur hidup, membolehkan pemandu memilih antara tetapan standard yang selesa atau beralih kepada mod Sport untuk pengendalian yang lebih sporty.

Ciri kelengkapan luaran lain yang turut diberikan termasuklah bumbung kaca panoramik, tayar aerodinamik M bersaiz 20-inci dengan 890 M Bicolour, dan lampu laser BMW.

Untuk dalaman pula, antara ciri yang diberikan termasuklah pendingin hawa automatik dengan kawalan tiga-zon, tempat duduk sport elektrik untuk pemandu dan penumpang hadapan, Bantuan Pemandu Profesional, Bantuan Parkir Kereta Plus, lampu laser BMW, sistem bunyi sekeliling Harman Kardon, paparan hadapan BMW dan kaca akustik.

BMW iX3 Final Edition baharu ini dipacukan roda belakang yang masih dijana oleh motor elektrik dengan hamburan kuasa sehingga 286 hp (210 kW) dan tork puncak 400 Nm. Hasilnya, pecutan dari 0-100 km/j boleh dilakukan dalam masa 6.8 saat sahaja.

Bateri voltan tinggi yang ringan juga menawarkan kapasiti kasar 80 kWj yang membolehkan jarak gerak sehingga 461 km (WLTP) dalam satu cas penuh, di samping merekodkan penggunaan tenaga serendah 18.5 kWj setiap 100 km perjalanan.

Ia boleh didapati dalam enam warna luaran iaitu M Carbon Black Metallic, Cashmere Silver, Sophisto Grey, Mineral White, Phytonic Blue dan Piemont Red. Upholstery dalaman boleh didapati sama ada dalam Leather Vernasca Mocha dengan jahitan Décor atau Leather Vernasca Black dengan jahitan kontras biru.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Source link