Gandar belakang tertanggal: Chery Malaysia panggil semula 600 unit Omoda 5 berpotensi terjejas

Susulan isu kimpalan gandar belakang yang tertanggal pada sebuah Chery Omoda 5 berlaku hujung minggu lalu, Chery Malaysia hari ini mengumumkan bahawa pihaknya akan memanggil semula 600 unit model tersebut. Kenyataan rasmi yang dikeluarkan adalah seperti berikut:

Gandar belakang tertanggal: Chery Malaysia panggil semula 600 unit Omoda 5 berpotensi terjejas

Klik untuk besarkan

Rumusannya, Chery Malaysia sudahpun menggantikan unit gandar belakang baharu untuk unit yang terlibat dalam insiden tempoh hari. Bukan itu sahaja, syarikat itu juga telah menghubungi vendor yang membekalkan komponen tersebut dan menjalankan analisis terperinci.

Hasilnya syarikat berkenaan mendapati 600 unit Omoda 5 dalam satu kumpulan produksi mungkin berpotensi terjejas kerana masalah yang sama. Oleh itu, Chery Malaysia akan menghubungi kesemua pemilik Omoda 5 tersebut berdasarkan nombor pengenalan kenderaan (VIN) bagi membolehkan setiap unit yang berpotensi bermasalah dapat diperiksa semula.

Malah untuk pemilik Omoda 5 yang gusar sama ada unit mereka terlibat atau tidak dalam panggilan semula ini, Chery Malaysia turut akan menyediakan satu laman web bagi memudahkan pemilik-pemilik Moda 5 membuat semakan.

Isu ini telah hangat diperkatakan oleh warga net selepas pemilik Omoda 5 berkenaan memuatnaik gambar-gambar insiden berkenaan di akan Facebook miliknya Ahad lalu. Menurut hantaran yang dibuat, sambungan pada sebelah kiri gandar belakang tersebut telah tertanggal sendiri ketika SUV itu dipandu.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Source link