Jemaah menteri setuju laksana subsidi bersasar ke atas diesel bermula di Semenanjung – PM Anwar


Jemaah menteri setuju laksana subsidi bersasar ke atas diesel bermula di Semenanjung – PM Anwar

Dalam Perutusan Negara yang disiarkan secara langsung di semua saluran media tempatan malam ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bahawa jemaah menteri telah bersetuju melaksanakan penyasaran subsidi untuk bahan api diesel.

Menurut beliau, sebagai permulaan, penyasaran tersebut hanya melibatkan pengguna bagi kawasan Semenanjung dan tidak melibatkan Sabah serta Sarawak.

“Bezanya, Sabah dan Sarawak hampir setiap keluarga menggunakan diesel untuk kegunaan kenderaan, jadi kita menangguhkan sebarang tindakan kerana membebankan kebanyakan rakyat.

“Di Semenanjung, bagi membendung kenaikan mendadak harga barang, kerajaan berikan subsidi diesel kepada pengguna komersial melibatkan 10 jenis kenderaan pengangkutan awam dan 23 jenis kenderaan pengangkutan barangan di bawah Sistem Kawalan Diesel Bersubsidi (SKDS).

“Ini termasuk pengusaha bas dan teksi. Kerajaan juga akan terus memberi subsidi diesel kepada kategori nelayan tertentu,” katanya.

Anwar turut menjelaskan bahawa melalui usaha penyasaran subsidi diesel tersebut, jumlah penjimatan kepada kerajaan secara kasar adalah dijangka sekitar RM4 bilion setahun.

“Kerajaan bersetuju menyediakan bantuan tunai kepada pemilik individu kenderaan diesel yang layak termasuk petani kecil, pesawah dan peniaga kecil.

“Bantuan tunai ini pastinya tidak memanfaatkan golongan T20,” katanya lagi. Walau bagaimanapun, bila tarikh sebenar perlaksanaan subsidi bersasar untuk bahan api diesel ini masih belum diumumkan.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Source link