Toyota mungkin perkenal GR Corolla dengan kotak gear automatik jika terima banyak permintaan


Toyota mungkin perkenal GR Corolla dengan kotak gear automatik jika terima banyak permintaan

Buat masa sekarang hot-hatch lima-pintu GR Corolla menjadi satu-satunya model dalam keluarga kereta sport Toyota Gazoo Racing yang hanya menawarkan kotak gear manual, selepas GR Yaris diberikan pilihan kotak gear lapan-kelajuan automatik menerusi model facelift yang diperkenalkan pada awal tahun ini. Namun sekiranya mendapat permintaan dan desakan dari peminat, tak lama lagi GR Corolla mungkin turut menawarkan pilihan varian yang dilengkapi hanya dua-pedal tersebut.

“Jika ada permintaan dari pelanggan, mungkin (ia akan diperkenal)”, kata presiden Toyota Gazoo Racing Tomoya Takahashi kepada portal automotif Australia, Drive ketika ditanya adakah GR Corolla bakal menerima kotak gear automatik selepas ini dalam satu sesi penerangan kepada media di negara itu baru-baru ini.

Malah dalam sesi yang sama ketua jualan dan pemasaran Toyota Australia, Sean Hanley turut memberi respon bahawa jualan bagi model GR dengan kotak gear automatik adalah lebih tinggi dari transmisi manual pada pasaran negara tersebut.

“Berdasarkan pada [data jualan GR Supra dan GR 86 automatik] mewakili lebih separuh dari jualan buat masa sekarang, data ini boleh menunjukkan bahawa pelanggan lebih tertarik kepada model auto jika ia ditawarkan,” kata Hanley yang turut mendedahkan bahawa dari 1,600 GR 86 yang ditempah oleh pembeli di Australia, 51.5% memilih versi dengan kotak gear automatik.

Toyota mungkin perkenal GR Corolla dengan kotak gear automatik jika terima banyak permintaan

GR Corolla berkongsi enjin 1.6 liter tiga-silinder turbo, kotak gear dan juga sistem pacuan semua roda GR-Four yang sama seperti GR Yaris, jadi tidak menjadi masalah untuk Toyota menawarkan model automatik pada masa akan datang. Pada GR Yaris facelift, kotak gear automatik yang ditawarkan digelar sebagai Gazoo Racing Direct Automatic Transmission.

Transmisi automatik lapan-kelajuan tersebut dibangunkan sendiri oleh Toyota Gazoo Racing. Menurut TGR, kotak gear ini mempunyai “kelajuan transmisi dan ketahanan yang boleh dinikmati oleh pelbagai jenis orang”, dan perisian kawalan transmisi tersebut telah dioptimakan untuk pemanduan sporty.

Kotak gear ini akan “belajar” bagaimana rentak pemandu memijak pedal brek dan pedal pendikit bagi membolehkan ia membuat anggaran lebih tepat bila gear perlu ditukar walaupun sebelum perubahan dalam tingkah laku kenderaan berlaku.

Toyota mungkin perkenal GR Corolla dengan kotak gear automatik jika terima banyak permintaan

Dengan itu gear akan ditukar secara automatik dalam tempoh masa hampir sama ketika pemandu berniat menukar gear tersebut, seterusnya akan memberikan tukaran gear yang hampir sama bagaimana pemandu profesional menukar gear, dakwa TGR.

Kotak gear AT ini didatangkan dengan penyejuk minyak ATF secara standard. Ia juga menggunakan material geseran yang sangat tahan panas pada klac penukar gear, bersama penambahbaikkan dibuat pada perisian kawalan transmisi bagi memberikan ‘tukaran gear berkelas-dunia’, dakwa TGR lagi.

Dengan jumlah gear yang lebih banyak berbanding versi manual, kotak gear automatik 8AT ini juga dapat memastikan enjin sentiasa berada pada lengkuk kuasa. Bagi varian RZ “High performance”, LSD jenis torsen dipadankan secara standard.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Source link